Wil jij orgaandonor worden?

Dit is mijn allereerste blog. Dit is überhaupt mijn allereerste geschreven stuk. Ik heb er al eerder over nagedacht om te beginnen met bloggen maar ik wist niet waarover. Het is tegenwoordig niet meer dan normaal om een blog te hebben en vaak zegt men: ‘Je moet gewoon beginnen, dan rolt er vanzelf iets moois uit’. Dat geloof ik ook wel maar om er daadwerkelijk mee te beginnen wilde ik een aanknopingspunt hebben. Als ik ooit zou gaan beginnen met bloggen, moest dat zeker iets zijn wat mij echt raakte.

Ik wist wel al dat ik iets wilde gaan schrijven over een positieve kijk op het leven en een gezonde levensstijl. Dit is iets wat mij tegenwoordig erg bezig houdt en ik voel me daar goed bij. Dit klinkt allemaal nog wel cliché en dat wilde ik juist proberen te voorkomen dus kom ik nu tot mijn aanknopingspunt.

Ben jij al orgaandonor? Ik nu wel en mijn leven is momenteel fantastisch. Maar ik ben niet voor niets orgaandonor. Er zijn mensen die gezonde organen nodig hebben en die zijn er helaas veel te weinig.

Ik weet dat ik hiermee een gevoelig onderwerp aansnijd waar veel ethische aspecten aan vast zitten. Daarom wil ik als allereerste stellen dat ik vind dat het ten alle tijden iedereens eigen keuze is of hij of zij orgaandonor wil zijn of niet.

Dit onderwerp heeft mij afgelopen week geraakt. Ik zag in een aflevering ‘Tijd voor MAX’ over nierschade een bekende jongen aan tafel zitten. Thomas. Hij woont in hetzelfde dorp als ik, daarom herkende ik hem, maar ik wist echt niet dat hij ziek was. Ik vond zijn verhaal dan ook heel aangrijpend. Een ander verhaal dat mij heel erg aangreep heb je misschien wel voorbij zien komen op Facebook. Het jongetje Remy dat omkwam door een ongeluk. Hij redde met zijn jonge leven het leven van vele anderen door zijn organen te doneren.

Hoe komt het dat er te weinig orgaandonoren zijn? Is dat luiheid? Donorregistratie is maar heel kort werk. Minder dan twee minuten. Wat mij zo verbaast is dat er veel mensen in mijn omgeving zijn die niet geregistreerd zijn als orgaandonor, maar die er geen bezwaar tegen hebben om donor te zijn. Als ik aan deze mensen vroeg waarom ze zichzelf dan niet geregistreerd hebben, wisten zij daar geen antwoord op te geven. Natuurlijk zijn er ook mensen die geen donor willen zijn. Daar hebben zij recht op en daar spreek ik verder niet over. Ik vind het alleen zonde dat er soms kostbare organen verloren gaan terwijl men misschien echt wel orgaandonor had willen zijn maar er simpelweg geen tijd of zin voor gemaakt heeft om zich te registreren.

Sinds vandaag ben ik orgaandonor omdat ik al het bovenstaande in mijzelf herken. Ik wist altijd al dat ik orgaandonor wilde zijn maar ik heb mijzelf nooit geregistreerd, tot nu.

Als jij denkt ‘ik word NU donor’, kan dat hier

Advertenties

2 reacties op ‘Wil jij orgaandonor worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s